Úvod do sveta čajových záhrad indického Darjeelingu

Dátum pridania: September 14, 2012

prvý, výrazne zelený zber z roku 2012

Čierny čaj patrí od nepamäti k zimným večerom, u veľkej väčšiny našej populácie iba v čase choroby. Je to taká klasika, čaj našich otcov, teda iba niektorých. Dokonca na čierny čaj, narozdiel od zeleného, nie je uvalené clo.  Dlho som rozmýšľal, prečo. Možno preto, že tento čaj je bežná potravina a zelený je už luxus.

Prvú zmienku a záujem o lepšie čaje vo mne vyvolala niekedy dávno kniha “Vše o čaji pro čajomily”.  Autor v nej venuje dosť veľký priestor čiernym čajom z indického Darjeelingu. Keď som ju čítal, fascinovala ma autorova náruživosť zohnať ten najlepší muskatelový darjeeling.

Ja sám som postupne rokmi čajovania  prechádzal rôznymi obdobiami, ktorým zvyčajne panoval jeden druh, či lepšie povedané, jedna sorta čajov. Posledných pár rokov sa už priebežne počas roka prepíjam zelenými, čiernymi a  pu-erh čajmi. Hľadám, rozširujem si obzory, učím sa rozpoznávať nové chute a rozmanitosť jednotlivých čajíkov.

Margaret's hope 2'nd 2012

Čierne čaje z Darjeelingu ma zaujali do väčšej miery až nedávno.
Charakteristická sviežosť jarných zberov si podmania kohokoľvek.
Bohatosť a výrazné chute s tónmi muskatelu dávajú druhým zberom nezameniteľnú jedinečnosť. Pravdou ale je, že iba niektoré čaje druhého zberu si zaslúžia prívlastok – muskatelové. Táto téma si zaslúží osobitný blog a určite trvá pár litrov čaju, kým sa k nej jeden prepije, tak iba táto krátka zmienka.

Týchto pár atribútov ma viedlo k ich zaradeniu do ponuky pu-erh.sk
Na začiatok som sa pokúsil vybrať iba pár skutočne dobrých čajíkov z druhého zberu.

Čaje z Darjeelingu sa zberajú trikrát do roka a podľa toho sa aj delia na jednotlivé zbery. Väčšinou sú známe ako čaje z prvých zberov (1st flush), z druhých zberov (2nd flush)a z jesenných zberov.  Druhý zber prebieha od konca mája a počas júna, záleží od počasia.

Makaibari 1st f. 2012 a Sourenee 2nd f. 2012

Tento rok som koštoval viacero vzoriek zo svetovo známych darjeelingovských čajových záhrad. Týchto záhrad je skutočne veľa, skoro 90.

Dva tohtoročné 2nd flush zbery pochádzajú zo záhrad DOOTERIAH and SOURENEE.

DOOTERIAH SFTGFOP 1 CH MUSCATEL, 2ND FLUSH 2012
Pár slov o tomto čaji:
bohatá, mierne ‘bariková’ chuť po dubových sudoch ako pri vínach, razantná a vyvážená horkosť, hladká a výrazná dochuť, pri kratších nálevoch čajové lístky dávajú hodnotné aj ďalšie nálevy, pri druhom náleve je dochuť príjemne mľaskavá, sorry za výraz, ale málokedy sa mi stáva že po čiernych čajoch si ešte pomľaskávam a vychutnávam jeho dochuť, skorej pri lepších gušhu pu-erh-och.

Makaibari 1st f. 2012 a Sourenee 2nd f. 2012

SOURENEE SFTGFOP 1 CH MUSCATEL, 2ND FLUSH 2012, ORGANIC
Pár slov o tomto čaji:
zrelé a sladké ovocie, výrazné muskatelové tóny, lesný med, príjemná dochuť prezretého hrozna.

K tejto skvelej dvojici pribudol jeden čaj z prvého zberu zo záhrad MAKAIBARI.

MAKAIBARI SFTGFOP 1, 1ST FLUSH 2012, ORGANIC
Pár slov o tomto čaji:
jemný, svieži, nasladlý, čerstvosť jarného zberu, zaoblený.

Hlavný názov čaju nesie meno záhrady, kde bol zberaný. Označenie SFTGFOP 1 je skratka, ktorá označuje kvalitu čajových lístkov.  Mysteriózne označenie udáva kvalitu čajových lístkov. Uvádzam ho iba pre zaujímovsť v angličtine.
Whole leaf: SFTGFOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
V skratke ide o najvyššiu kvalitu celých prvých čajových lístkov, vrátane púčika.

Týchto pár slov považujem ako jemný úvod do sveta darjelingových čajových záhrad.
Postupom času a vypitých litrov a hektolitrov týchto čajov pribudne hádam aj viac zaujímavých blogov.

 
 

Komentáre (0)

Prepáčte, ale pred zaslaním komentára sa musíte prihlásiť.

Zatiaľ bez komentárov.

 

Staňte sa našim blogerom

Registráciou na našej stránke získavate právo blog-ovať.