testované čajíky PG08 a PG10

Dátum pridania: Január 13, 2011

Dnes ráno som sa rozhodol spraviť si test či porovnávačku dvoch sheng pu-erhov z rovnakej oblasti Gedeng a rozdielnych ročníkov a to 2010 a 2008. Čaje sú pravdepodobne od rovnakého farmára, čomu nasvedčuje aj veľmi podobná charakteristika. Boli skladované až do septembra 2010 v Jinhongu, v provincii Yunnan.

Čaj Pu-erh s veľkým P je veľmi zložitý fenomén, mám na mysli jeho chuť v prvom rade, ktorá je samozrejme začiatkom aj koncom zmyslového zážitku. Jeho chuť sa vyvíja a mení v závistlosti na jeho spôsobe a dĺžke skladovania.

Čo je vlastne Pu-erh? Rastie Pu-erh na stromoch? Čo odlišuje Pu-erh od ostatných čajov? Stane sa Pu-erh pu-erhom až jeho výrobou? Je Pu-erh pu-erhom až po X rokoch skladovania? Všetky tieto otázky sú nám záhadou a pokiaľ nie sú, tak sa dané otázky priradia k tomu čo poznáme, k tomu čo sme čítali, čo sme počuli. Pozorný divák, ten čo sa aj zúčastňuje deja, zapája sa do neho, skúša, vlastným, vytrvalým pozorovaním dospeje k rozjasneniu vyslovených otázok.

Nazvem testované čajíky PG08 a PG10 (skratka ukrýva P ako Pu-erh, G ako pohorie Gedeng, 08 ako rok zberu a spracovania). V porovnávaní sa skôr zamerám na odlišné vlastnosti dvoch ročníkov ako na typické chuťové charakteristiky danej oblasti. Čajové lístky sú zberané zo starých, voľne rastúcich čajovníkov, stromov a nie plantážnych kríkov. Sú veľmi pekne spracované, nálev je priezračný,  suché i lúhované lístky postrádajé akúkoľvek dymovosť. V náleve si pozorný čajopijan všimne minimálne množstvo drobných čiernych čiastočiek, ktoré sem tam vidieť aj na lístočkoch a sú pozostatkom ručného praženia na kovových panviciach. Obyčajne používam veľmi jemné sitko pre konečným zliatim do misiek. Pri nálevoch nebolo vidieť vôbec penenie či penu, ktorá sa objavuje keď sú lístočky prepražené až pripálené. Všeobecná charakteristika čajíkov je veľmi dobrá ale čo nám prinesie porovnávačka.

Prvý nálev ukazuje sviežu a ľahkú chuť pri PG10 a mierne zemitú, nie moc výraznú chuť PG08. Pred prvým nálevom zvyčajne čajíky prepláchnem, to je, že ich ako keby prelejem horúcou vodou. Náš prvý nálev nazvem štartovacím a zoznamovacím, lúhovanie trvalo ľahko cez minútku, ďaľšie nálevy som mierne naťahoval. Druhý nálev priniesol pre PG10 plnšiu a bohatšiu chuť, pre PG08 už prenikavejšiu, zemitejšiu chuť s ovocnou, sladkastou bodkou na špici jazyka. Tretí nálev PG10 bol veľmi podobný predchádzajúcemu, môžno viac rozliate a roztiahnuté všetky chuťe, pre PG08 je tu chuť zrelšieho ovocia s náznakom fermentácie, celkovo bohatšia ako v predchádzajúcom náleve. Štvrtý nálev je pre PG10 vodnatejší,  zriedenejší s ľahkými vegetalnými, chrumkavými chuťami, pre PG08 je plnší, korenistý, zemito-koreňové chuťe i vône prevladajú. Pri poslednom piatom náleve, viac som nezvládal, lebo som bol mierne zčajovaný, bola PG10 plytkejšia a vodnatejšia a PG08 jemnejšia, uhladenejšia a bohatšia.

Pri pozornom čítaní mojich poznámok dospievam k názoru, že PG10 viedla v prvej polovici, kde PG08 zaostávala. Pri treťom náleve ale nastal obrat, kde PG08 sa prebrala a jasne sa rozvinula prekonávala svoju mladšiu sestričku.

Táto porovnávačka jasne ukazuje, že Pu-erh sa stáva Pu-erhom archiváciou a postupným, prirodzeným procesom starnutia. Nadobúda rokmi pre neho charakteristické zemito-koreňovité chuťové tóny, sprevádzane rôznymi, pre oblasť charakterovitými vôňami a chuťami. Zlisovaný čaj si žije a vytvára vlastný mikrosvet, na lístočkoch zostáva obrovské množstvo mikroorganizmov a malých svetov z yunnanského subtropického, horského lesa . Keď je čaj mladý, je vitálny na chuťi, silný na začiatku ale postupne slabnúci čo je pravý opak pri starších, starnúcích čajíkoch, ktoré sú komplexnejšie a bohatšie.

Poznámky:

Koreňové chuťe sú chuťe príbuzné chutiam, ktoré poznám z koreňovej zeleniny ako je zeler, petržlen alebo paštrňák. Tieto chute v čajoch pu-erh pochádzajú z obrovského koreňového systému voľne rastúcich čajovníkov.

 
 

Komentáre (3)

Prepáčte, ale pred zaslaním komentára sa musíte prihlásiť.

Cj

vyrazy ako “ľahkými vegetalnými, chrumkavými chuťami: alebo “plnší, korenistý, zemito-koreňové chuťe i vône” sa odvijaju od nejakeho standardneho nazvoslovia, alebo su tvojim vytvorom?

Január 14, 2011 5:08 am
admin

o žiadej slovenskej štandartnej terminológii v čajovej oblasti neviem, takže áno, sú mojim výtvorom, i keď niektoré prirovnania sa bežne používajú a to nielen pri opisovaní čajov, ešte pár slov k týmto ´mojim výtvorom´, isté vôňe a chuťe sa veľmi ťažko asociujujú už nami poznanými vôňami lebo podľa toho čo sa tvrdí, tak čajové lístky počas svojho krátkeho života majú schopnosť vstrebať okolité vône, v našom prípade lesa a kedže tieto voľne rastúce čajovníky rastú kade tade na ťažko vymedzenej ploche, je samozrejmé, že takýto čajík bude obsahovať komplexné, bohaté, ťažko vymedziteľné chute i vône

Január 14, 2011 3:50 pm
Tomáš

Veľmi pekne napisany článok. Veľmi ma pobavilo slovíčko ,,čajopijan,, :)
ja osobne používam termín čajomil alebo čajmen, ale čajopijan ma dostalo, je to veľmi originálne a vtipne :) Z článku cítiť veľku lásku k čaju, čo je super a číta sa to o to lepšie.Najlepšia kombinácia odbornosti a prirodzenosti ,ak by si tu mal nejaku stupnicu tak by bolo 5 hviezdičiek z piatich.P.S- po prečítaní článku som dostal veľkú chuť na Pu-erh, idem si ho spraviť :) Len tak ďalej, tvoja práca ma veľký zmysel.

Január 14, 2011 5:18 pm
 

Staňte sa našim blogerom

Registráciou na našej stránke získavate právo blog-ovať.