Príprava čaju Pu-erh

Dátum pridania: Apríl 6, 2011

Príprava čaju Pu-erh

Pu-erhové čajové lístký sú veľmi huževnaté a odolné voči vysokým teplotám. Obzvlášť pri archívnych Pu-erhoch, skladovaných dlhé roky dbáme na vriacu vodu pri každom jednom náleve. Bolo už popísaných nespočetne veľa návodov ako si pripraviť Pu-erh a ja popíšem ten, ktorý som vídaval najčastejšie v Yunnane.

Štandartný návod na prípravu zeleného a tmavého Pu-erhu je rovnaký. Týmto spôsobom sa pripravoval Pu-erh u väčšiny čajových farmárov v Junnane alebo čajových obchodníkov.

0. Odlomíme kúsok Pu-erhového koláča alebo tehličky.
Viď video

Koláče lisované tradične kameným lisom ako je práve tento, je väčšinou možné rozoberať po vrstvách. Použijeme na to kuchynský nôž s tenkou čepelou, ktorý horizontálne zasúvame do koláča pokiaľ sa neodelia súvislé vrstvy čajových lístkov. Niekedy sa používa tupý nôž na otvaránie listov alebo nože vyrobené priamo na rozoberanie pu-erhových koláčov.

Na 1.5 decovú konvičku použije asi 4-5 gramov čaju. Gušhu Pu-erhy znesú minimálne 10 až 12 lúhovani, z toho dôvodu použije objemovo čo najmenšiu konvičku. Počet lúhovaní či zaliatí, záleži na množstve lístkov a dĺžke lúhovaní. Použité množstvo gušhu čajových lístkov je možné znížiť až na 3 gramy, z dôvodu koncentrováneho obsahu látok v nich obsiahnutých.

1. Konvičku, gaiwan, nádobu na prípravu čaju zahrajeme prepláchnutím horúcou vodou.

2. Nasypeme čajové lístky do konvičky. Necháme ich chvíľu zahriať a ovoniame.

3. Zalejeme lístky malým množstvom horúcej vody (95 C). Vodu hneď zlejeme a prípadne ňou opláchneme čajový zlievačik a čajové šálky. Tento proces môžme opakovať dva krát. Opláchnuté lístky znova ovoniame.

4. Po opláchnutí a prebudení čajových lístkov naplníme konvičku čerstvou a horúcou vodou. Lúhujeme približne 30-45 sekúnd, čajový vývar rozlejeme do čajových šálok. Jeden z ďaľších možných variácii prípravy je, že sa tento nálev s nasledovným zlejeme dokopy a až potom podávame.

5. Dĺžku ďaľších troch až šestich lúhovaní opakujeme po 45 sek.. Nasledovné nálevy predlžujeme podľa chuti, približne na 1 a 1/2 minútu.

Obsah vody, lístkov, dobu lúhovania meníme a prispôsobujem chuti a čaju. Čajové lístky z rôznych oblastí reagujú rôzne na dĺžky nálevov.

Najednoduchší spôsob prípravy Pu-erh-u je ten, ktorý všetci tak dôverne poznáme. Zoberieme trocha matrošu (čajových lístkov), hodíme ich do našej obľúbenej, zhnednutej kancelárskej šálky a zalejeme horúcou vodou. Najlepšie si spomenúť na čaj za 8-9 minút, keď lístočky klesnú na dno šálky a nápoj je ako-tak vlažný. I keď na neho zabudneme, bude stale piteľný, teda pokiaľ nie je šálka úplne plná lístkov.  Čajík pijeme pomaly lebo slovenský spôsob na-ex priblíži náš vzácny matroš k nášmu obľubenému popradskému kamarátovi.

Jeden sa bude čudovať, ale takto sa ochutnávajú čaje aj pri testovaní v čínskych fabrikách. Pri dlhom lúhovaní vyjde na povrch všetko dobré aj zlé. Pokiaľ toho zlého je najmenej, tak čaj je už ako tak v kategórii ušlachtilého nápoja. Čajoví farmári, či ne-americky povedané roľníci v Číne to robia rovnako a oni si tam tých lístkov nasypú statočne. V lepšom prípade sa vás ešte spýtaju, či chcete prepláchnuť lístočky.

Pozrite si galériu fotiek z výletu do Kunmingu a Xishuangbanna oblasti v Yunnane. Na jednej sérii fotiek, dievča v modrom, sa pripravuje zelený čaj, nie pu-erh.

 
 

Komentáre (0)

Prepáčte, ale pred zaslaním komentára sa musíte prihlásiť.

Zatiaľ bez komentárov.

 

Staňte sa našim blogerom

Registráciou na našej stránke získavate právo blog-ovať.