O čaji a veciach

Dátum pridania: Január 27, 2011

V tomto článku sa zväčša vyhnem prirovnaniam rôznych špecifických tónov vôní a chutí. Skôr sa zameriam na veci spojené s prípravou nápoja a vecí s ním spojených. Vynasnažím sa vystihnúť atmosféru, ktorú vytvárajú veci s bohatým príbehom. Opísať jedno obyčajné ráno s neobyčajným prifarbením a osobnou reflexiou. Samotný čaj sú len suché lístočky ale v rukách niekoho, kto ich má rád, vytvárajú nový,  zaujímavý svet, pre niekoho rituál a pre niekoho relaxačné spríjemnenie začiatku dňa.

Moment
Krásne zimné ráno, teší ma pocit zo slnečného jasu, lúčov prenikajúcich do izby, vyvetrám ju, vojdem do čajového skladu, tiež ho vyvetrám, omráči ma zimný, surový, čerstvý vzduch, veľmi podobné tomu, keď ovoniam čajové lístky jemno odlupnuté zo zlisované čaju, či už suché či naparené, dnes voňajú veľmi fajn, asi sa tiež tešia zimnému slnku ako ja. Svet, ktorý si vytváram, svet do ktorého sa ponáram, je veľmi zvláštna súhra okolností, súhra podmienok, elementov a ľudského pričinenie, ktoré vedú k vychutnaniu prítomného okamžiku, ukojenia zmyslov, ovlaženiu pier, mľaskaniu v ústach, vône a chuťe skrývajúcej tak veľa. Tu a teraz, a nikdy viacej to isté neokúsim, možno podobné, možno iné, vždy troška iné.

Voda

Počas víkendu, po dlhšom čase, som sa stavil v hore, pri prameni, pri zdroji, pri ´matke´ čaju, ako to nazval Aaron Fisher v jednom jeho článku. Mrazivé poobedie, naberám vodu z prameňa, po troškách, prsty mi krehnú, ale častým zohýbaním sa zahrajem a monotónna činosť ma upokojuje a odvádza od myšlienok, myslových konštrukcíí, od sveta v ktorom žijeme a od vecí, ktoré nás pohlcujú a mlžia naše vnímanie. Voda, živý element, prvok ktorý dáva či vytvára život, samotné naše bytie a s tým súvisiace naše vnímanie, náš svet. Bežím s demižónmi vody k autu cez pokojný, zimný les. Kam to ale vlastne bežím a ponáhľam sa?


Do simax konvice nalievam vodu a zapalujem plyn, zohriem vodu a rozmýšlam aký bude dnešný čaj, dnešné ráno, chvíľe pokoja a hodiny strávene v samote, s čajom, so slnkom, so sebou. Výber čaju padol na Bangwei jarného zberu 2010. Bangwei je horská dedina v čínskej provincii Yunnan. Trochu viacej o tomto mieste ďalej preklad zo spriatelenej stránky the-leaf.org, priamo zdroj: http://the-leaf.org/The_26_Mts_of_Yunnan.html Pod článkom pripájam linku na google maps aby ste sa presvedčili o hornatosti daného regiónu, hôr ponorených veľkú časť roka do oblakov, ktoré vytvárajú vhodnú klímu na rast nielen čajovníkov.

Čajový okrsok Bangwei-ského čajového teritória sa nachádza pri dedine Bangwei, okresu Fudong, kraja Lancang, prefektúry Puerh. Oblasť je obývaná v najväčšej miere etnickou skupinou Lahu. Niekoľko stoviek mu (1 mu = 666.666m2) starého čajového porastu obkolesuje dedinu. Slávny tisíc a plus ročný čajovník rastie priamo v dedine. Pradávny čajovník rastie v nadmorskej výške 1900 metrov. V Bangwei a v ďaľších dedinách sa našli archeologické vykopávky veľkého množstva kamenných sekier a iných nástrojov z neolitu . Niektorý akademici sa domnievajú, že etnikum Pu, sa venovalo pestovaniu a zberu čaju už v skorších časoch ako sa sa datuje zasadenie prastarého čajovníka. Z dôsledku rôznych prírodných a ľudských faktorov sa skoršie čajovníky nezachovali. Tento fakt vedie k poznatku, že región Lincang Bangwei má viac ako tisícročnú tradíciu pestovania a spracovaniu čaju.

Oheň
V sklenenej konvici sa objavujú prvé varné bublinky, keď sa začnú množiť, zatváram plyn a časť vody
prelievaj do termosky, časť ponechávam. Sklo je naneutrálnejší a najdostupnejší materiál na nádobu k
ohrevu vody použitej k príprave čaju. Pokiaľ simax-ka zostáva čistá, voda je dobre prefiltrovaná a
neobsahuje veľa vapníka alebo iných prvkoch, ktoré sa môžu usadzovať vo varnej nádobe. Konvičku
zahrievam malým množstvom horúcej vody, zlievam vodu a oplachujem zlievačik a misky. Pridávam suché,
odlupnuté lístočky do teplej konvičky. Lístočky voňajú už v nenahriatom stave, čo mi hovorí, že mám
dnes dobrý čuch a že čajík ani po 10 mesiacoch otvoreného skladovania nestratil na svojej vôni. Vôňa
podobná vôni lesa, komplexná a príjemná. Táto vôňa po nahriatí lístkov, t.j. vložení lístkov do
teplej konvičky, ešte zosilnie. Preplachujem nahriaté lístočky dvakrát malých obsahom horúcej vody,
čajové lístky sa premijú a prebudia či naštartujú. Sústredím sa na čaj, na jeho vôňu, na jeho chuť,
na teplé ranné lúče slnka, tak zriedkavé, tak cenené v tomto ročnom období.

Zem
Láskam sa s konvičkou, s jej jemným, dokonale vyhladeným povrchom, ´teplo jej svedčí´ ako nedávno poznamenal niekto v mojej blízkosti. Hladím ju a ískam medzi prstami, krútim vrchnáčikom a poťažkávam v dlaniach. Potrasem ňou aby lístočky našli svoje miesto. Nádoba vytvorená z materiálu vydolovaného z hĺbky zeme, rozdrveného na prach, ponechaného zretiu a následnému jednoduchému spracovaniu, preosetiu, uplácaniu, a pri výrobe pridaniu vody a ručnému vymodelovaniu teplými ľudskými rukami, ktoré ich budú po dlhé roky v hotovej forme hladiť. Konvička sa v poslednej fáze výroby vypáli pri vysokých teplotách. Počas tohto ´pečenia´, odoláva teplotám vyšším ako 1000 stupnov a to bez vytvorenia glazúry na povrchu, čo ponecháva prirodzenú farbu materiálu. Takto vzniká skutočná kamenina, tvrdá a pevná, odolná voči zmenám teplôt a pritom  pórovatá, dychajúča, schopná absorbovať čajovú arómu, ´neudusiť´ čajové lístky v nádobe počas prípravy. Jednoduchý tvar, dokonalá harmónia, praktičnosť a neobyčajný materiál s prírodzenou farbou. V rukách pri príprave čaju ožíva a pridáva element zeme do celkového kontextu. Veľa krát sa pýtam sam seba, či si ráno vyberám čaj podľa chuti alebo či ho vyberám podľa konvičky, s ktorou by som sa rád pohral.

Život
Čajové lístky sa po prvom lúhovaní, asi 1 minútu a 30 sekúnd, jemne roztvoria, vôňa nálevu je ešte oveľa intenzívnejšia ako samotných lístkov. V malom čuchátku, porcelánovej vysokej miske, sa skrýva celý les. Vôňa vlhkého subtropického pralesa alebo miernym prirovním by to mohol byť aj náš jarný, listnatý les čerstvo po daždi. Vlchkosť, čerstvosť, jemné kvetinové tóny. V ústach sa nám rozvinie bohatá emulzia, výťažok bohatý na esenciálne látky, chuťovo veľmi príjemne s jemne rezavou, prenikavou trpkosťou, ktorá celkovo zapáda do škály chutí ukrytej v týchto lístočkoch. Myseľ sa mi roztvára a pritom upokojuje, telo ožíva a zároveň relaxuje i napriek prívalu euforických hladín. Ďaľšie ráno, nový ďen.

Moment
Ľudský um, ľudská dovednosť, práca a láska k čaju, spája a vytvorí jedno ráno, naplní chvíľu nášho bytia,
moment, okamžik, časovú jednotku, pocit.

Koniec a začiatok
Koncom sa to začína a začiatom končí. Čajové lístky ledva vyrastú,už sú uštipnuté jednoduchým roľníkom. Behom pár dní prejdú procesom spracovania a v posledná fáza lisovania im dá konečný tvar, formu. Dlžka času ich skladovania v danom prostredí určia ich konečnú chuť a vôňu. To ale nie je všetko, to či vám čaj z nich bude chutiť a ako vám bude chutiť, záleži od príležitosťi keď ho budete piť. Či ste vyspatý, či ste najedený, čo ste jedli, od vody a od ďaľších nespočetných faktorov ovplyvňujúcich naše chvíľe, ktoré sme sa rozhodli obetovať tomuto nápoju a veľa krát priateľom, s ktorými sa oň podelíte. Nikdy nebude rovnaký tak ako každá chviľa v živote, ktorú prežijeme, ktorú oceníme a budeme
vďačný za ňu.

mapa: http://maps.google.com/ (zadajte Bangwei, a vyberte z ponuky ´Bangwei,Baoshan,Yunnan,China´)

 
 

Komentáre (0)

Prepáčte, ale pred zaslaním komentára sa musíte prihlásiť.

Zatiaľ bez komentárov.

 

Staňte sa našim blogerom

Registráciou na našej stránke získavate právo blog-ovať.